ÄITIENPÄIVÄ

Äitienpäivä on päivä, jolloin juhlistetaan äitejä ja kiitetään heitä heidän äitiydestään ja panoksestaan perheen hyvinvointiin. Nykypäivänä toki mielestäni äitienpäivää voi juhlia myös esimerkiksi äidiksi haluavat ja muutkin erittäin lavealla määritelmällä. Äiteys ei kuitenkaan ole kaikille itsestään selvää, ja sen takia päivä varmasti on monelle myös kivulias. Täten minä aplodeeraan kaikille äiteille, äidiksi haluaville ja äidiksi itsensä kokeville toivotan yhteisesti:
HYVÄÄ ÄITIENPÄIVÄÄ!  

Äitienpäivä voi olla erityisen merkityksellinen isättömälle pojalle, koska se tarjoaa tilaisuuden arvostaa äidin roolia ja osoittaa kiitollisuutta äidille. Tätä samaa ei isänpäivänä isälle voi tehdä. Isättömälle pojalle äitienpäivä voi olla tunteellinen päivä, jolloin hän voi pysähtyä ajattelemaan äidin merkitystä omassa elämässään. Se voi olla tilaisuus muistella äidin antamaa tukea, hoivaa ja rakkautta, jota on saanut kokea. Äitienpäivä voi myös korostaa äidin roolia perheen yhtenä liikkeellepanevana voimana, joka on täyttänyt myös isän poissaolon jättämän tyhjiön. Kukin tietenkin tavallaan.

Samalla isättömän pojan kannalta äitienpäivä voi myös nostattaa monia tunteita, kuten surua tai kaipausta isän puutteen takia. Hän saattaa kaivata isän läsnäoloa ja toivoa, että äidin lisäksi hänellä olisi isä, jonka kanssa jakaa näitä tunteita ja juhlia yhdessä äitiä. Juhliva äiti voi kuitenkin tarjota lohtua ja vahvistaa isättömän pojan tunnetta siitä, että hän on tärkeä ja rakastettu.

Äitienpäivän merkitys isättömälle pojalle voi vaihdella yksilöllisesti riippuen siitä, millainen suhde hänellä on äitiinsä ja miten hän on käsitellyt isän puuttumista elämästään. Jotkut isättömät pojat voivat kokea äitienpäivän katkerana tai vaikeana päivänä, kun taas toiset voivat nähdä sen mahdollisuutena juhlistaa äitiä ja osoittaa kiitollisuuttaan.

On tärkeää muistaa, että jokainen isättömäksi jäänyt poika käsittelee tilannettaan omalla tavallaan, ja äitienpäivän merkitys voi vaihdella heidän kokemustensa ja tunteidensa perusteella. Tärkeintä on kunnioittaa ja tukea heidän tunteitaan ja tarjota heille tukea tarvittaessa.

Itse muistan äitienpäivät hyvinkin mukavina muistoina. Meillä ei mitään suurempia perinteitä ollut, mutta jotenkin muistan kyllä aina tykänneeni äitienpäivästä, kun esimerkiksi koulussa tehtiin kortteja tai muita juttuja. Kun taas kuten aikaisemmassa blogissani (Isänpäivä blogi) kerroin isänpäivästä, joka ei sitten niin kiva ollutkaan. Tämän takia olettaisin, että äitienpäivä oli aina itselläni odotettu juttu, kun oli samanlainen tyyppi, jolle tehdä kortti, kun muillakin lapsilla. En siis kokenut itseäni ulkopuoliseksi tai erilaiseksi, kuten isänpäivänä.

Meillä nykyään äitienpäivä ja isänpäivä seuraa aika mukavaa perinteistä kaavaa. Toiselle laitetaan aamukahvit/aamupala. Katsellaan lasten tekemät kortit ja taiteilut läpi ja sitten on kukkia tai vastaavaa. Tämän jälkeen toinen puolisko (tässä tapauksessa minä) on jonnekin tehnyt lounasvarauksen. Tällä kertaa toki lounas menee päivälliseksi, koska pojalla on jalkapalloturnaus, päivällä, mutta se ei menoa haittaa. 

Myös tämän vuoden äitienpäivä lahjaksi valikoitua Äidin ja pojan yhteinen jalkapallopeli HJK-Inter, johon sai ilmaisia mutsilippuja. Hienoa ja kiitos HJK! 

Kuitenkin oli lapsi isätön tai ei. Lapselle tärkeintä äitienpäivässä on yleensä osoittaa rakkautta ja kiitollisuutta äitiä kohtaan. Lapsi haluaa näyttää, että hän arvostaa äidin panosta ja haluaa tehdä äidilleen iloiseksi.

Tärkeitä elementtejä lapselle äitienpäivässä voivat olla esimerkiksi:

  • Rakkauden osoittaminen: Lapselle äitienpäivä on tilaisuus ilmaista äidilleen rakkauttaan. Se voi tapahtua esimerkiksi halauksin, suukoin, sanoilla tai pienillä huomaavaisuuksilla, kuten itsetehdyillä kortilla tai piirustuksilla.
  • Lahjat: Lapset saattavat ilahduttaa äitiään antamalla hänelle lahjoja. Lahjan ei tarvitse olla suuri tai kallis, vaan se voi olla jotain itsetehtyä tai persoonallista, mikä osoittaa lapsen ajatelleen äitiään.
  • Yhteinen aika: Lapsi saattaa haluta viettää erityistä aikaa äitinsä kanssa äitienpäivänä. Se voi olla esimerkiksi leikkimistä, yhdessä ulkoilua, lempiharrastuksen jakamista tai yhteisen aterian nauttimista.
  • Kiitollisuuden ilmaiseminen: Äitienpäivä on myös hyvä tilaisuus lapselle kiittää äitiään hänen tekemästään työstä ja sitoutumisesta perheeseen. Lapsi voi sanoilla tai eleillä osoittaa kiitollisuuttaan ja kertoa äidille, kuinka paljon hän arvostaa häntä.
  • Perheen yhdessäolo: Äitienpäivänä voi olla tärkeää, että koko perhe viettää aikaa yhdessä. Lapselle voi olla merkityksellistä nähdä, että kaikki perheenjäsenet osallistuvat äidin juhlistamiseen ja osoittavat kiintymystään.

Lapselle tärkeintä äitienpäivässä on siis osoittaa rakastavansa ja arvostavansa äitiään, sekä tehdä päivästä erityinen äidille. Jokainen lapsi ilmaisee rakkauttaan ja kiitollisuuttaan omalla tavallaan, joten tärkeintä on, että eleet ja teot tulevat sydämestä ja ovat lapselle luontevia.

Toistan loppuun saman minkä sanoin jo alussa:
Kaikille äiteille, äidiksi haluaville ja äidiksi itsensä kokeville toivotan yhteisesti:
HYVÄÄ ÄITIENPÄIVÄÄ!